Grauburgunder Bio 2023, 13%. Sauss baltvīns.

Weingut Andreas Gsellmann, Austrija, Burgenland.

Bioloģiskais vīns, kas nāk no Ried Gabarinza un Goldberg vīnadārziem. Vīnogas aug Donavas terases grants augsnē ar smilšainu mālu un smalkiem kaļķa ieslēgumiem – tas piešķir vīnam raksturīgo minerālu svaigumu un eleganci. Vīnogas rūpīgi lasītas ar rokām septembra sākumā, tikai pilnīgi nogatavojušās un veselīgākās ogas.

Daļa vīnogu pēc atdalīšanas no ķekariem septiņas dienas macerēta kopā ar mizām, lai iegūtu dziļāku struktūru un aromātu. Otru daļu uzreiz spieda un raudzēja koka mucās. Pēc fermentācijas abas partijas apvienotas, ļaujot tām ilgstoši nogatavoties uz rauga nerūsējošā tērauda tvertnēs. Vīns līdz pildīšanai paliek uz smalkā rauga, iegūstot krēmīgu tekstūru un garšas noturību. Pirms pildīšanas veikta viegla filtrācija un minimāla sērošana.

 Kādreiz plaši audzēta, Grauburgunder (Pinot gris) vīnogu šķirne mūsdienās ir kļuvusi par īstu retumu. Ideālās augsnes, ezera tuvuma radītais klimats un šķirnei raksturīgās sarkanīgās vīnogu mizas piešķir vīnam tā īpašo raksturu. Tur šī šķirne drīkst rūgt kopā ar mizām līdz pat septiņām dienām – tas vīnam piešķir dziļumu, pikantumu un mirdzošu vara nokrāsu.

19,50 €

Weingut Andreas Gsellmann

Darītava ir sertificēta kā bioloģiskā kopš 2006. gada un biodinamiskā kopš 2011. gada. Viņu pieeja balstās uz ilgtspējīgu saimniekošanu, dabiskumu un cieņu pret terroir — vietas raksturu, kas vīnam piešķir unikālu personību.

Gsellmann rīcībā ir aptuveni 19 hektāri vīna dārzu Gols reģionā (Burgenland, Neusiedlersee). Šeit esošās augsnes un klimats ir īpaši piemēroti kvalitatīvu vīnogu audzēšanai — siltas, sausas vasaras un vēsas naktis palīdz saglabāt vīna svaigumu un aromātisko līdzsvaru.

Darītava ir ieguvusi atzinīgus vērtējumus un labas atsauksmes gan Austrijā, gan ārpus tās. Tiek ražoti gan sarkanvīni (Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, St. Laurent), gan baltvīni (Weißburgunder / Pinot Blanc, Traminer u.c.), un nereti tiek veikti arī eksperimenti ar fermentāciju un amforām.

"Weingut Andreas Gsellmann ražo biodinamiskus un iedvesmojoši niansētus vīnus. Viņu sarkanvīni, īpaši Blaufränkisch, bieži saņem augstus vērtējumus, savukārt baltvīni izceļas ar eleganci un svaigumu. Ja jums patīk vīni ar raksturu, bet ne pārāk 'smagi', Gsellmann ir lieliska izvēle."